Ga naar de inhoud

Kalkwijk

De hierbij geplaatste prentbriefkaart werd omstreeks 1898 uitgegeven door de firma G.J. Gelderman te Dedemsvaart en voor een verkoopprijs van twee cent in de handel gebracht. De originele kaart is uitgevoerd in een groene kleur, terwijl de opdruk “Kalkwijk- in rode letters is gesteld. Men vond het blijkbaar in die tijd niet nodig op de prentbriefkaarten de plaatsnaam “Dedemsvaart” te vermelden. Naar alle waarschijnlijkheid is dit één van de oudste (zo niet de oudste) prentbriefkaart, die ooit van Dedemsvaart werd gemaakt. De firma G.J. Gelderman was destijds uitgeefster van de “Dedemsvaartsche Courant”. Naast deze activiteiten werd ook een boek- en kantoorboekhandel geëxploiteerd. Na de periode Gerhard Johan Gelderman kwam diens zoon Hendrik Jan Gelderman aan het hoofd van deze voor Dedemsvaart zo belangrijke onderneming te staan. Op 31 mei 1948 werd de uitgifte van de “Dedemsvaartsche Courant- officieel overgedragen aan de firma J.H. Boom en Zoon, nu de Koninklijke Boom Pers Courantenuitgeverij B.V genaamd, gevestigd te Meppel.

Kalkwijk (zuidzijde) met rechts op de foto het zgn. “bos van Plomp”.

Het oude plaatje toont de Zuidzijde van de Kalkwijk (nu Julianastraat). De Kalkwijk werd in de jaren 1923-1924 gedempt. Het meisje met de fiets op de foto is mevr. Henriëtte Gelderman, dochter van de eerste uitgever G.J. Gelderman. Zij’ woonde jarenlang in het pand Julianastraat 64 in Dedemsvaart.

De bomenrij, afgebeeld op de rechterkant van de oude foto, is een gedeelte van het toen zo geheten “bos van Plomp”. Bernardus Plomp was vroeger (volgens de archieven) “timmermansbaas aan de Vaart”. HIJ is de bouwer (en was ook de enige inschrijver) van de Nederlands Hervormde Kerk in Dedemsvaart (1834) en heeft dit karwei verricht voor de aannemingssom van f 23.950,–). Op de plaats, waar eens het woonhuis van de familie Plomp stond, bevindt zich nu de zaak van “Autogros Noord B.V”. Voor zo ver ik heb kunnen nagaan is na het vertrek van de familie Plomp het betreffende pand achtereenvolgens bewoond geweest door de familie Van der Vecht, de advocaten en procureurs Mr. HJ. Steenbergen, Mr. J.H. Stegeman, de kledingzaak van de gebroeders Henny en Jan Röben en de zaak van de gebroeders Bakker, die handel dreven onder de naam “Bakro”.

Peter Makaske, amateur-historicus

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest