De markt in Dedemsvaart in 1921.
Bovenstaande foto werd tijdens een marktdag in het jaar 1921 vanaf de toren van de Nederlands Hervormde Kerk te Dedemsvaart genomen door de uit deze plaats afkomstige en toen hier tijdelijk met verlof zijnde pater A. Rijkers S.C.J. (Sancti Cordis Jesus: Priester van het Heilig Hart van Jezus).
Dat deze foto op een marktdag werd genomen, blijkt uit de aanwezigheid van huifkarren, marktkramen en varkenshokken op het marktterrein. Pater Rijkers heeft, zoals de historie vermeldt, “een lange reeks van jaren als missionaris in den vreemde gearbeid, o.a. in het Belgische Kongo.” Hij was een zoon van het echtpaar G.A.A. Rijkers-E.L.S. Wibier, die een hotel met stalhouderij annex meubelmagazijn dreven aan de Markt. Aan het eind van de jaren twintig werd deze zaak overgenomen door hun zoon Antonius B.A. Rijkers, die het hotel met de stalhouderij afstootte en zich toelegde op de verkoop van (voor een deel zelfgemaakte) meubelen en huishoudelijke artikelen.
Duidelijk zijn op de foto zichtbaar de beide dubbele woonhuizen op de hoek van de Markt en de Markstraat, eigendom van de gemeente Avereest. Aan de oostkant van deze woningen, ligt het vrij grote gebouw van Freerk Oegema, die daar een café met stalhouderij bezat. In deze stalhouderij waren destijds de rijtuigen van de Begrafenisvereniging “De Laatste Eer” ondergebracht.
Verder zijn op de foto goed zichtbaar het café van de familie Logtenberg met aan de zuidkant daarvan de synagoge, welke op 8 september 1886 door de Joodse Gemeenschap in gebruik werd genomen. Het grote pand naast de synagoge (zuidkant), met het kruisje daarboven, is het hotel van de familie G.A.A. Rijkers. Op de plaats waar deze zaak heeft gestaan, bevindt zich nu de Dedemsvaartse vestiging van Super de Boer. Bijna helemaal links op de foto, slechts gedeeltelijk zichtbaar, een dubbele woning met gebroken kap staande in de Tuinstraat. In dit huis hebben onder meer de Joodse families Leon Denneboom-Roosjen Cohen en Betje Schrijver-van Gelder gewoond.
Peter Makaske