De Nieuwe Weg (oostkant)
Wij schrijven in dit en in een volgend artikel over de neringdoenden aan de Van Haeringenstraat vanaf omstreeks 1920. De straat heette vroeger Nieuweweg, later Weth. Van Haeringenweg, genoemd naar de wethouder H. van Haeringen (baardhein), thans heet de straat Van Haeringenstraat.
In het eerste huis (aan de oostzijde, hoek Moerheimstraat) woonde Engel Tieks. Eigenlijk was het adres Moerheimstraat. Hij had daar een groente- en fruithandel. Het winkelpand was aan de Van Haeringenstraat. De zaak werd gerund door zijn vrouw Sanne. Dat was in die tijd nogal eens de gewoonte, de man ging uit werken en de vrouw deed de winkel. Ook kon je hier sigaretten en tabak krijgen. Nadat Tieks gestopt was met de zaak, vestigde zich Blokzijl op dit adres. Hij kwam uit Lutten en had een melkhandel. Zijn vrouw dreef de winkel en hij de SRV-wagen.
Op de Van Haeringenstraat nr.1 had Jan Giethoorn een brandstoffenhandel. Later is de brandstoffenhandel overgenomen door twee zoons nl. Jan Arend en Arend Jan. Nog weer later werd er een woning bij de zaak gebouwd. De (kolen)schuur staat er momenteel nog. Het huis wordt nu bewoond door de familie Linde.
De Van Haeringenstraat zuid-oostzijde.
Naast Giethoorn, op nr. 3 was het café van Bernard Haarmeijer. Hij had ook een schildersbedrijf. Het café werd meestal door zijn vrouw Dien gerund. Het huis is een aantal jaren geleden tot dubbel woonhuis verbouwd.
Op nr. 5 woonde de wagenmaker en steltenmaker, Alsema, hij maakte tevens schopstelen en bezemstelen en was de opvolger van Cadeé. Een persoonlijke herinnering is: als je in de oorlog een paar wielen had (bijv. van een oude kinderwagen) dan kon Alsema er wel een autoped maken.
Het volgende adres is nr. 7. Hindrik Meerman had daar een smederij, gespecialiseerd in reparaties van landbouwwerktuigen. Ook was hij hoefsmid. Korte tijd later is hij ook begonnen met het aanleggen van cv’s.
De smederij van Hindrik Meerman.
Op nr. 9 woonde Reinder Kleine, hij was sigarenmaker. Hij had naast zijn huis de werkplaats waar hij sigaren maakte en ook zelf verkocht. Zie HVA 1996 nr. 1 blz. 31 en HVA 1997 nr.3/4 blz 26.
Albert Schalen woonde op nummer 11. Hij had een schoenenzaak en was tevens schoenhersteller. Vanwege zijn latere blindheid had hij Karst Kuilder als medewerker in zijn zaak. Tevens repareerde hij paardentuigen. Naderhand heeft Kuilder de schoenenzaak overgenomen en nog weer later had de fam. Schutrups er een schoenenzaak. Nu staat er een burgerwoonhuis.
Iets verder (op nr. 15) woonde Van Houselt. Hij maakte en repareerde dekkleden en jutezakken, o.a. voor aardappelen en granen. Hij had zijn werkplaats bij huis.
Daarnaast, op nr. 17, woonde de huisschilder Hendrik Sieben.
Weer iets verder, op nr. 21, woonde Margje Hartman met haar moeder en broer. Zij was huisnaaister; later ging ze werken bij de tricotagefabriek Delana.
Vervolgens stonden er een paar gemeentewoningen. In één ervan, op nr. 31, woonde Benjamin. Hij “liep met pak”: hij ging namelijk op de fiets met manufacturen zoals schorten, hemden, sokken etc. bij de boerengezinnen langs. Zijn dochter, mevr. Speek-Benjamin, woont er nu nog.
Hierna passeren we de Parklaan.
Op nr. 35 woonde Jan Oosterhuis, die daar een kruidenierswinkel had. Zijn vrouw dreef de winkel en zelf bediende hij met paard-en-wagen zijn klanten in de omgeving. Paard en wagen werden achter in de schuur gestald. Het pand is intussen verbouwd tot een dubbele woning.
Daarnaast, op nr. 37, woonde Dirk Slegers. Hij was grafdelver/doodgraver en had zodoende ook doodskisten in voorraad. Daarnaast was hij boerentimmerman en schoorsteenveger.
Op nr. 41 was de bekende sigarenwinkel van Klaas van der Meulen. Hij verkocht allerlei soorten tabak, sigaren, sigaretten, pruimtabak en een grote sortering pijpen. Verder had hij schrijfwaren, ansichtkaarten met dorpsgezichten en ook met felicitaties. Hij woonde bij zijn zus en zwager in, de familie Thijs Sieben. Vroeger woonde Klaas bij zijn ouders, in de kwekerij Moerheim (zie: Wijkend Verleden, blz 92). Op de zakjes voor de rookwaren had hij een gedicht gemaakt op de wijze van “Daar bij die molen”:
Ik heb een mooie pijp gekocht
van prima kwaliteit
Ik had al laren lang gezocht
maar zonder veel profijt
Toen ben ik eens naar Klaas gegaan
en slaagde er subiet
Nu steek ik blij mijn pijpje aan
En zing het hoogste lied
Bij Van der Meulen, bij Van der Meulen
daar koop je pijpen van prima kwaliteit (bis)
Het echtpaar Pouwels achter de toonbank.
Op nr. 47 woonde bakker Klaas Pouwels. Hij had een brood- en banketwinkel; ’s morgens bakken en ‘s middags uitventen met een broodmand voor op de fiets. Na de oorlog is het assortiment uitgebreid met kruidenierswaren. Nu is in dit pand de antiek- en curiosahandel van Hulleman gevestigd.
Op nr. 73 woonde H.A. Stegeman, die een melkhandel had en samen met zijn vrouw dagelijks melk en pap uitventte. Vroeger werd de ”losse” melk met een litermaat afgemeten.
Op nr. 81 woonde de fam. A. Menzo. Hij had een groentekwekerij aan de Moerheimstraat. Bij hun huis was een diepe tuin, die rijkte tot aan de Branswijk. Daar verbouwden zij eveneens groenten, die ze aan huis verkochten.
Iets verder naast meester Siero (op nr. 83) woonde Marie Hemme met haar moeder, op nr. 85. Zij was huisnaaister.
Op nr. 87 woonde de familie Chr. Deen. Zij hadden een brood-, koek- en banketzaak. ‘s Morgens bakten zij brood en gingen daarna uitventten. In de Sinterklaastijd kon men hier in de bakkerij schieten en sjoelen met prijzen als pepernoten, taai-taai en speculaas. Daar werd druk gebruik van gemaakt. Zoon Gerrit heeft de bakkerij overgenomen. Hij is later overgegaan in de makelaardij.
In het laatste huis aan de oostzijde (nr. 89) was het schildersbedrijf van Herman Tromp gevestigd. Hier was verf en behang te koop en ook witkalk en teer voor de stallen. In het voorjaar werden immers de boerenstallen schoongemaakt, de muren gewit en het onderste gedeelte daarvan geteerd. Later is het bedrijf voortgezet door zijn zoon Henk. Thans is het schildersbedrijf van Arend Drent hier gevestigd.
Aan de oostkant van de Van Haeringenstraat waren in het verleden ook nog enige agentschappen van verzekeringen gevestigd, zoals B. Heersping, J. Huizinga, H. Bijker en J. Vrieling.
Bertha Huisman-Meinders
Tiny Kleis